Ανακοίνωση Νέων Προγράμματων ΕΣΠΑ

Τέσσερα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ 2014 – 2020 συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση από 50% έως και 100% υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων προδημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού.

Αναλυτικά, οι νέες δράσεις που αναμένονται είναι:

1. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Στόχος της δράσης είναι η στήριξη για την ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, ή ενώσεις αυτών, τα οποία:
• είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
• ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι μισθωτοί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000,00€.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

2. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000€.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

3. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων

Θα ενισχυθούν επιχειρήσεις προκειμένου να αναβαθμιστούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους, την υιοθέτηση της χρήσης ΤΠΕ, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη ποιοτικά ολοκληρωμένων υπηρεσιών, την βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Συγχρόνως, με τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, αναμένεται να ενισχυθούν οι ικανότητες του παραγωγικού δυναμικού και να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 200.000 €

Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων μπορεί να φτάσει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

4. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων

Σκοπός της δράσης είναι ο εκσυγχρονισμός, η ποιοτική αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του Τουρισμού, ώστε να βελτιώσουν την θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 15.000€ έως 150.000€.

Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων μπορεί να φτάσει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Για κάθε πληροφορία ή περαιτέρω διευκρίνιση επικοινωνήστε με τα στελέχη της HPC τα οποία διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην υποβολή και διαχείριση επενδυτικών σχεδίων χρηματοδοτούμενων τόσο από εθνικά όσο και από κοινοτικά κονδύλια…

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για χρήσιμες επιχειρηματικές συμβουλές