Τρία νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 220 εκ. €

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας 3 νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νεοφυών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, ξεκινούν τον Σεπτέμβριο…

Και τα τρία είναι ενταγμένα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020:

1. Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δικαιούχοι: Υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.

Προϋπολογισμός & επιδότηση : Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός θα ανέρχεται από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ με το ποσοστό ενίσχυσης να αφορά στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

  • Εκσυγχρονισμός/αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών
  • Εξοικονόμηση ενέργειας/ύδατος
  • Εμπλουτισμό υπηρεσιών
  • Πιστοποιήσεις υποδομών-υπηρεσιών
  • Προβολή- προώθηση
  • Αμοιβές συμβούλων
  • Μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει η προδημοσίευση της προκήρυξης για τον Ενδιάμεσο Φορέα και τον Δεκέμβριο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την υποβολή των προτάσεων με καταληκτική προθεσμία τον Μάρτιο 2016.

2. Αυτοαπασχόληση:

Δικαιούχοι: Aφορά σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών, ανέργους ή ελεύθερους επαγγελματίες (χωρίς μισθωτή εργασία) για την άσκηση επαγγέλματος συναφούς με την ειδικότητά τους.

Προϋπολογισμός & επιδότηση: Επιχορηγούνται στο 100% δράσεις από 5.000 ως 25.000 ευρώ.

Επιλέξιμες Δραστηριότητες & Δαπάνες: Επιχορηγούνται δραστηριότητες ιατρού, οδοντιάτρου, ηθοποιού, δημοσιογράφου, βιολόγου, ψυχολόγου, συγγραφέα, διερμηνέα κ.λπ. για επαγγελματικό εξοπλισμό, δαπάνες προβολής, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ σε δύο κύκλους των 25 εκατ. ευρώ και οι διαδικασίες της προκήρυξης ξεκινούν τον Σεπτέμβριο με την προκήρυξη του πρώτου κύκλου τον Δεκέμβριο 2015.

3. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα:

Δικαιούχοι: Αφορά φυσικά πρόσωπα άνω των 25 ετών, ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς σχέση μισθωτής εργασίας

Προϋπολογισμός & επιδότηση: Επιχορηγεί δράσεις ως 50.000 ευρώ στο 100%

Επιλέξιμες Δραστηριότητες & Δαπάνες: Προτεραιότητα δίνεται στην αγροδιατροφή, την ενέργεια, υγεία-φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής κλπ. Ειδικότερα, επιδοτείται παραγωγικός εξοπλισμός, λειτουργικό κόστος, δαπάνες προβολής και δικτύωσης, κόστος μισθωτής εργασίας , αμοιβές τρίτων και γενικός εξοπλισμός.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ, σε δύο κύκλους και οι διαδικασίες είναι ίδιες με τα προηγούμενα προγράμματα.

Για κάθε πληροφορία ή περαιτέρω διευκρίνιση επικοινωνήστε με τα στελέχη της HPC τα οποία διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην υποβολή και διαχείριση επενδυτικών σχεδίων χρηματοδοτούμενων τόσο από εθνικά όσο και από κοινοτικά κονδύλια…

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για χρήσιμες επιχειρηματικές συμβουλές