Δανειοδότηση επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους

Στη διάθεση των επιχειρήσεων βρίσκονται οι δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών/ επενδυτικών τους σχεδίων μέσω δανείων τα οποία δίδονται με ευνοϊκότατους όρους, από 3,6 έως 4,5% επιτόκιο, από τις συμβαλλόμενες τράπεζες.

Μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας  θα χρηματοδοτηθούν στοχευμένες δράσεις όπως: 

  • επενδύσεις που θα ενταχθούν στο νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011,
  • επενδύσεις που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων,
  • επενδύσεις που αφορούν θεματικό Τουρισμό, Αφαλάτωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Πράσινες Υποδομές και Εφαρμογές, ΑΠΕ,
  • επενδύσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, κλπ.

Το ΕΣΠΑ έχει συνεισφέρει συνολικά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας 460 εκατ. ευρώ και μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών αναμένεται να μοχλευθούν από την τραπεζική αγορά διπλάσια ποσά. Ήδη 4 Τράπεζες συμμετέχουν με 600 εκατ. € για την δημιουργία 5 Ταμείων Δανειοδοτήσεων. Με την προσθήκη και των κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ύψους 300 εκατ. €, αναμένεται να χορηγηθούν, μέσω των 5 Ταμείων Δανειοδότησης, ανακυκλούμενα δάνεια 900 εκατ. € μακροπρόθεσμης διάρκειας με ευνοϊκότατους όρους για τις σημερινές δύσκολες συνθήκες (διάρκεια από 5-10 έτη, με περίοδο χάριτος έως 2 έτη και επιτόκια που κυμαίνονται ανάλογα με το Ταμείο από 3,67% έως 4,53%).

Παράλληλα, συνεχίζει έως το τέλος του 2012 η ισχύς του εγγυοδοτικού προϊόντος «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών». Το συγκεκριμένο προϊόν καλύπτει μέσω της εγγύησης βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων (δηλαδή την αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών με σκοπό την παραγωγή και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών από την πλευρά των επιχειρήσεων) με την χρήση μεσομακροπρόθεσμων δανείων διάρκειας 6 ετών και με περίοδο χάριτος 2 ετών.

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για χρήσιμες επιχειρηματικές συμβουλές