Προδημοσίευση προγράμματος “Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ”

Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές και του άξονα διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) προχώρησε στην προδημοσίευση Οδηγού του προγράμματος, που προβλέπει ενισχύσεις με στόχο τον σχεδιασμό, παραγωγή και προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού που φθάνουν μέχρι και σε 55% επιδότηση του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να ακολουθήσει σύντομη περίοδος διαβούλευσης (έως 5 Ιουλίου 2013) και να αρχίσει η προετοιμασία των υποψήφιων επενδυτών. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του προγράμματος στις αρχές Ιουλίου.

Το Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ” υποστηρίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις και πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό (εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, αλλαγή συσκευασίας, απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, marketing σε τρίτες χώρες κλπ). Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ να αναδείξουν το εξωτερικό εμπόριο ως στρατηγική προτεραιότητά τους και το πρόγραμμα τις καθοδηγεί να εκπληρώσουν μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις. Ο Συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) είναι 30.000.000 ευρώ.

Επιλέξιμες Οικονομικές Δραστηριότητες (ΚΑΔ):

Επιλέξιμες είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων δραστηριοτήτων του εμπορίου και των υπηρεσιών και οι οποίες ταξινομούνται, είτε με βάση την κύρια, είτε με βάση τη δευτερεύουσα ενεργή δραστηριότητά τους σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο παράρτημα του οδηγού με τον πίνακα των επιλέξιμων κλάδων ΚΑΔ-NACE 2008.

Επίσης, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων του παρόντος δύναται να είναι επιλέξιμες και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε μη επιλέξιμο ΚΑΔ, και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμη για το πρόγραμμα δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε, πριν την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολή της πρότασης, να έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον σε μία εκ των επιλέξιμων δραστηριοτήτων του Προγράμματος.

Δικαιούχοι:

Α) Μεμονωμένες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών, οι οποίες υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης.

Β) Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στον τομέα του εμπορίου, οι οποίες:

Είτε: Υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική,

Είτε: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης.

Γ) Μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών και επιλεγμένων υπηρεσιών, οι οποίες:

Είτε: Υποβάλουν προς αξιολόγηση εκτός από δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος, με τουλάχιστον δύο (2) μικρομεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις των περιπτώσεων (Α) ανωτέρω, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον μεταποιητική.

Είτε: Υποβάλλουν προς αξιολόγηση διακριτό και μεμονωμένο επενδυτικό σχέδιο χωρίς συνεργασίες ΑΛΛΑ με χαμηλότερο ποσοστό επιχορήγησης.

Δ) Ομάδες Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων - τουλάχιστον τριών (3) επιχειρήσεων της Περίπτωσης (Α) - οι οποίες υποβάλουν προς αξιολόγηση και ένταξη εκτός από το δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο ΚΑΙ σύμφωνο συνεργασίας κοινών ενεργειών αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος.

Προϋπολογισμός:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται έργα ύψους προϋπολογισμού – ύψους επένδυσης ως ακολούθως:

  • από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που ΔΕΝ εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 – 70.22, 73 – 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2 (ΚΑΔ – NACE 2008).
  • από €20.000,00 έως €100.000,00 ευρώ για επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εμπίπτουν στους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας 62, 63 και 70 – 70.22, 73 – 73.11.11, 74 – 74.10.1, 74.10.2 (ΚΑΔ – NACE 2008)

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το 60% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης ή τουλάχιστον της μίας (1) δωδεκάμηνης πλήρους διαχειριστικής χρήσης που αποτελεί τυπική προϋπόθεση συμμετοχής στο παρόν Πρόγραμμα.  Η προϋπόθεση του ανωτέρω ποσοστού ισχύει για τις προτάσεις που υποβάλλονται από όλες τις επιχειρήσεις, είτε στο πλαίσιο μιας συνεργασίας είτε μεμονωμένα.

Ισχύει ο Κανονισμός De-Minimis και η υποχρέωση ελέγχου σώρευσης ενισχύσεων. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση (ή σε ίδια δεδομένη επιχείρηση), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα (αμέσως) προηγούμενα δύο (2) οικονομικά έτη πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Ποσοστά Ενίσχυσης:

Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και την σύναψη ή μη συνεργασιών και διαμορφώνεται ως εξής:

1) Για μεμονωμένα Επιχειρηματικά Σχέδια της περίπτωσης (Α)  ανωτέρω και για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων:

  • 45% του επιλέξιμου  προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.

2) Για την περίπτωση μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων χωρίς συνεργασίες, για όλες τις κατηγορίες των Μικρομεσαίων επιλέξιμων εμπορικών επιχειρήσεων και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Γ) ανωτέρω):

  • 35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για την περίπτωση των εμπορικών ΜΜΕ,
  • 30% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

3) Όλες οι κατηγορίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στα πλαίσια σύναψης συνεργασιών είτε με επιλέξιμες εμπορικές επιχειρήσεις είτε με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιπτώσεις (Β) και (Δ) ανωτέρω):

  • 55% του επιλέξιμου  προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια.

4) Για την περίπτωση των συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις  – συνεργασίες της περίπτωσης (Γ) ανωτέρω:

  • 45% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις  και,
  • 55% του προϋπολογισμού για όλη την Επικράτεια για όλες τις κατηγορίες των  ΜΜΕ.

Επιλέξιμες Ενέργειες & Δαπάνες:

Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις κατωτέρω γενικές κατηγορίες ενεργειών:

  • Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις
  • Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
  • Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους.
  • Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.
  • Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
  • Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων.
  • Λοιπές Ενέργειες (μόνο για ΜΜΕ)

Ιδιωτική Συμμετοχή:

Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.

Διάρκεια Υλοποίησης Έργων:

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.

Υποβολή Προτάσεων:

Αναμένεται άμεσα η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στα πλαίσια του προγράμματος.

Για κάθε πληροφορία ή περαιτέρω διευκρίνιση επικοινωνήστε με τα στελέχη της HPC τα οποία διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην υποβολή και διαχείριση επενδυτικών σχεδίων χρηματοδοτούμενων τόσο από εθνικά όσο και από κοινοτικά κονδύλια.

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για χρήσιμες επιχειρηματικές συμβουλές